Stift og krone
Rotfylte tenner som knekker kan oftest bygges opp igjen. Dersom det er lite tannsubstans igjen (fig. I), må det først monteres en stift i den rotfylte tannen. Stiftens funksjon er å forankre oppbygningen til tannen.
figur I
Fremstilling av stift og krone
Før stiften kan monteres, må tannens rotfylling kontrolleres. Om rotfyllingen ikke lenger holder mål, bør den gjøres om igjen før stiften settes på plass.
Dersom rotfyllingen vurderes og finnes tett og av god kvalitet, fjernes en del av rotfyllingsmassen for å gjøre plass til stiften (fig. II). Deretter kan stiften festes med en egnet sement (fig. III). Rundt stiften bygger man så opp en masse (konus) som slipes og formes til (fig. IV). Nå kan man ta avtrykk av den beslipte tannen, sende dette til en tanntekniker og få den ferdige kronen tilbake klar for sementering (fig. V og VI). Hele prosessen tar vanligvis 1 til 2 uker.
Å restaurere en tann ved hjelp av stift og krone er tidkrevende og kostbar behandling. Du vil derfor kunne motta et kostnadsoverslag før behandlingen settes i gang.
Fremstilling av stift og fylling (alternativ behandling)
Et rimeligere alternativ vil være å bygge opp tannen med en fylling av kompositt (plast). Fyllingen formes til og bygges opp rundt stiften (fig. VII). Dette regnes normalt som en svakere løsning, med dårligere estetikk sammenliknet med en krone.
figur VII
Tannlegen vil kunne informere om hvilke alternativ som er mulig i hvert enkelt tilfelle.
Mulige komplikasjoner
Behandling med stift og krone (eller fylling) er i de fleste tilfeller god og trygg behandling. Vær likevel oppmerksom på følgende:
- Formen til rotkanalen kan føre til rotperforasjon når man borrer for å gjøre plass til stiften. I slike tilfeller er det ofte nødvendig å ta bort tannen.
- En tann som er rotfylt og har stift og krone, vil aldri være like sterk som en frisk tann. Ved tygging kan belastningen på stiften bli stor og stiften/tannen kan knekke.
- En rotfylt tann med stift vil alltid være mer utsatt for utvikling av sprekkdannelser i roten. Dette kan i verste fall medføre at tannen må trekkes.
- Selv om rotfyllingen tilsynelatende er av god kvalitet når stiften monteres, kan det likevel ha kommet bakterier ned langs den gamle rotfyllingen. Dette kan vise seg på et senere tidspunkt ved at tannen blir øm å tygge på. Dette skyldes bakterier som lager en infeksjon i kjevebenet rundt rotspissen.
- Det kan bli hull også i en rotfylt tann som har stift og krone. Det svake punktet er overgangen mellom tannen og kronekanten. Det er derfor viktig å være nøye med renholdet i dette området.